Limbă &
    /
    Limbă
    0
    Limbă &
    /
    Limbă
    •    
    Vezi toate articolele

    Sfaturi pentru un ficat sănătos

    Sfaturi pentru un ficat sănătos

    Ficatul este unul din cele mai importante organe ale corpului. El are un rol esențial în procesul metabolismului, fiind responsabil pentru procesarea și depozitarea substanțelor hrănitoare, dar și pentru descompunerea toxinelor și separarea lor. Dacă ficatul ar înceta să mai funcționeze, atunci întregul corp ar avea de suferit. Din păcate însă, nu toate afecțiunile de la nivelul ficatului pot fi întotdeauna prevenite, dar există totuși unele măsuri care adoptate din timp întăresc ficatul și-l fac mai puternic.

     

    Care este rolul ficatului în organism?

     

    Ficatul îndeplinește o serie de sarcini foarte importante pentru organism cum ar fi:

     

    - procesarea și stocarea carbohidraților, grăsimilor, micronutrienților, proteinelor și vitaminelor;

    - descompunerea substanțelor asimilate în aminoacizi;

    - descompunerea substanțelor toxice și separarea lor;

    - secretarea sucului biliar.

     

    O altă caracteristică importantă a ficatului este puterea sa de regenerare. Spre deosebire de alte organe ale corpului, el se regenerează rapid și eficient în urma daunelor minore. Bineînțeles, există și daune grave, precum cele hepatice, ale căror efecte sunt ireversibile, dar chiar și în aceste condiții puterea de regenerare a ficatului, ca și a pielii de altfel, este uimitoare.

     

    Ce trebuie să faci ca să ai un ficat sănătos?

     

    La fel ca în cazul tuturor celorlalte organe ale corpului, ca să ai un ficat sănătos trebuie în primul rând să te hidratezi corespunzător. O hidratare optimă ajută la detoxifierea organismului și face ca substanțele toxice să fie mai repede transportate către ficat și eliminate. Conform specialiștilor, un adult ar trebui să bea o cantitate de aproximativ doi litri de apă sau sucuri naturale din plante.

     

    Poți apela de asemenea și la Protectoare Hepatice precum plicurile de la Hepa Merz care au o acțiune pozitivă în tratamentul encefalopatiei hepatice latente sau manifestele unor afecțiuni hepatice, precum și a complicațiilor acestora.

     

    Remediile naturale bune pentru ficat le recunoști după gust. În general, alimentele de origine vegetală amare au un efect benefic asupra ficatului și pot fi consumate ca atare, sau sub formă de salate, în combinație cu alte vegetale mai savuroase. Astfel, dacă vrei să ai un ficat sănătos poți consuma: anghinare, andive, păpădie, varză de Bruxelles sau salvie.

     

    Motivul pentru care alimentele cu gust amar sunt bune pentru ficat este faptul că stimulează producția de bilă care crește toleranța ficatului la grăsimi. De asemenea, atunci când consumi alimente de origine vegetală cu gust amar valoarea colesterolului din sânge scade și astfel, poți folosi această metodă pentru a ține colesterolul sub control chiar din alimentație.

     

    Care sunt factorii care amenință sănătatea ficatului?

     

    Alcoolul este cel mai mare dușman al unui ficat sănătos. Dacă consumi cantități mari de alcool o perioadă lungă de timp, riști ca celulele ficatului tău să se degradeze în mod ireversibil. Pe de altă parte, daunele minore cauzate de consumul ocazional de alcool pot fi soluționate cu succes prin capacitatea de regenerare a ficatului.

     

    Un pahar de bere sau de vin savurat din când în când, la ocazii speciale, nu reprezintă niciun pericol. Dar pentru a-și proteja cu succes ficatul, bărbații nu ar trebui să depășească o cantitate mai mare de 20 de grame de alcool pe zi și femeile doar de 10. 20 de grame de alcool pe zi sunt echivalentul unui pahar de vin de 0.25 litri sau al unuia de bere de 0.5 litri. Însă chiar și cei care iubesc alcoolul, ar trebui să nu bea în fiecare zi pentru a da ficatului timp să se regenereze.

     

    Și cantitățile mari de zahăr pot reprezenta un pericol pentru sănătatea ficatului. Anumite molecule de zahăr se transformă foarte repede în grăsime și determină astfel apariția steatozei hepatice. La fel ca și în cazul alcoolului ca să ai un ficat sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți complet la dulciuri. Dar este bune să fii atent la cantități și să nu exagerezi.

     

    Încă un pericol la adresa ficatului îl reprezintă medicamentele care se metabolizează în ficat ca de exemplu paracetamolul. De aceea, dacă suferi de afecțiuni la nivelul ficatului, ar fi bine să ceri medicului tău alternative la medicamentele care se metabolizează în ficat.

    Adaugă comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pănă acum