Dată: 22 Noiembrie 2022
O femeie însărcinată sau care plănuiește să rămână însărcinată trebuie să acorde o atenție deosebită medicamentelor pe care le administrează. Unele tipuri de medicamente sunt total interzise în timpul sarcinii deoarece efectele lor adverse pot afecta sănătatea fătului.
Pentru o mai mare siguranță, o femeie însărcinată nu ar trebui să se trateze niciodată după ureche și să ia doar medicamente recomandate de medicul său. Chiar și atunci când vine vorba de suplimente alimentare, în timpul sarcinii este nevoie de o atenție sporită și discuție cu medicul curant este întotdeauna o idee bună.
Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le discuți cu medicul tău în legătură cu sarcina dacă iei medicamente
Dacă ai în plan să rămâi însărcinată și iei medicamente, ar trebui să-l întrebi mai întâi pe medicul tău dacă este bine să continui sau nu tratamentul sau dacă trebuie să schimbi medicație.
Interesează-te și în ce fel îți pot afecta bebelușul medicamentele pe care le iei, chiar dacă este vorba de niște medicamente cu reacții adverse rare, deoarece este bine să eviți orice risc.
În cazul în care iei suplimente alimentare, chiar dacă este vorba despre niște produse recomandate în sarcină și alăptare, ar fi bine să le prezinți și pe acestea medicului tău și să te asiguri că sunt perfect sigure pentru situația ta. Fiecare organism este diferit și chiar dacă suplimentele pe care vrei să le iei sunt populare în rândul altor femei gravide, situația ta poate fi una specială și doctorul tău este în măsură să te îndrume cel mai corect.
Ține cont de faptul că în timpul sarcinii rinichii tăi sunt suprasolicitați, motiv pentru care nu este bine să exagerezi nici măcar cu suplimentele alimentare.
Care este efectul medicamentelor administrate în sarcină asupra fătului?
Fiecare medicament acționează în sarcină în mod diferit atât asupra mamei, cât și asupra fătului prin mai multe mecanisme:
- în mod direct, medicamentele pot avea un efect toxic asupra fătului;
- la nivelul placentei, unele dintre ele modifică schimbul de oxigen și substanțe nutritive dintre mamă și făt;
- există și medicamente care cresc tonusul uterin, lucru care determină scăderea cantității de oxigen care ajunge la făt, sau chiar oprirea completă a fluxului acestuia.
Conform specialiștilor, singurele medicamente permise în sarcină, fiind considerate sigure atât pentru mamă, cât și pentru făt, sunt medicamentele din categoria A. Cele din categoriile B, C, D sau X ori prezintă riscuri mari pentru făt, ori nu sunt testate pe pacienți umani care să confirme sau să infirme efectele medicamentelor.
În primele 8 săptămâni de la concepție, medicamentele interzise pot provoca avorturi spontane, malformații fetale, defecte metabolice sau defecte funcționale care chiar dacă nu se vor observa imediat după naștere, se pot manifesta mai târziu în viață.
În cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină medicamentele nu mai produc malformații congenitale, dar pot afecta buna creștere și funcționare a organelor fătului.
Care sunt medicamentele pe care poți să le consumi în timpul sarcinii?
După săptămâna 30 de sarcină, poți lua Ibuprofen, dar înainte de acest moment Ibuprofenul poate determina complicații.
Există și unele antibiotice permise în sarcină ca de exemplu: penicilina.
Mai poți să iei în sarcină antivomitive, antidiareice, laxative cu excepția celor pe bază de aloe vera, medicație anti HIV, medicație antihipertensivă, medicație anti astm, unele medicamente antidepresive și anticoagulante injectabile.
Care sunt medicamentele pe care nu poți să le consumi în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii nu ai voie să folosești medicație anticonvulsivantă, majoritatea antibioticelor, anticoagulante orale, benzodiazepine, aromaterapie sau terapii alternative.
Cum trebuie să procedezi dacă răcești în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii gripa poate determina unele complicații, atât pentru mamă, cât și pentru făt, în special dacă mama se îmbolnăvește de gripă în primele săptămâni de sarcină. Când spunem complicații, ne referim la o naștere prematură sau la alte probleme legate de sarcină.
Este bine să acționezi cât mai rapid dacă răcești în timpul sarcinii și să te tratezi exact așa cum îți recomandă doctorul tău. În general, pentru tratarea gripei în sarcină se recomandă administrarea de paracetamol, care are efecte asupra durerii și febrei.