Dată: 22 Noiembrie 2022
În sezonul rece copiii mici sunt mai predispuși la contractarea răcelilor sau gripelor din cauza diferențelor mari de temperatură de la zi la noapte. Este o perioadă foarte grea pentru toți părinții, dar trebuie să știi că dacă te înarmezi cu răbdare și cunoștințe, poți trece cu bine peste toate provocările pe care le aduc cu ele toamna și iarna.
Igiena corectă - primul pas către o sănătate de fier
Ca să-ți protejezi copilul de răceală și gripă în primul rând trebuie să-l înveți cum să se spele corect pe mâini și să-l sfătuiești să se spele ori de câte ori este necesar, ca de exemplu: după ce a folosit toaleta, după ce s-a hucat cu jucăriile altor copii, când s-a întors de afară etc.
Pentru o curățare în profunzime, copilul trebuie să folosească apă și săpun și să-și frece palmele între ele pentru a le curăța și în interior și la exterior. Când copilul s-a murdărit și nu are la îndemână săpun și o sursă de apă, poate folosi un gel dezinfectat pe care îl poate masa pe mâini până intră în piele.
Din dorința de a-și proteja cât mai bine copiii, unii părinți igienizează în mod excesiv obiectele și suprafețe cu care copiii lor intră în contact. Dar această grijă excesivă poate duce în final la sensibilizarea copilului deoarece sistemul său imunitar nu dezvoltă anticorpii necesari pentru lupta împotriva agenților patogeni.
De ce este important să protejezi extremitățile corpului în sezonul rece?
Protecția extremităților corpului în timpul sezonului rece nu este doar un mit, ci o soluție optimă pentru protecția împotriva gripelor și răcelilor. Variațiile mari de temperatură și frigul afectează în special nasul, bărbia, urechile și obrajii care se înroșesc de la frig. De aceea, este foarte important ca persoanele mai sensibile să poarte șosete groase și chiar mănuși în zilele mai friguroase.
În ceea ce privește îmbrăcămintea, părinții ar trebui să aleagă hainele pe care le poartă copiii lor afară în felul următor:
- un strat de haine foarte comode, purtate direct pe piele, fabricat din materiale naturale precum bumbacul, care lasă pielea să respire;
- un strat de haine călduroase, de preferat din materiale tot naturale cum ar fi lâna;
- un strat impermeabil, care protejează corpul de ploaie și de vânt.
Procedând așa, părinții vor evita îmbrăcatul excesiv, dar în același timp și apariția hipotermiei sau a degerăturilor, mai ales pe timp de iarnă.
Ce fel de suplimente alimentare pot consuma copii în timpul sezonului rece?
Există o gamă foarte variată de suplimente alimentare pe care părinții le pot oferi copiilor lor pentru a evita posibilele răceli și gripe, dar și atunci când s-au îmbolnăvit deja precum cele pe care le poți găsi în categoria răceală și tuse din farmacia noastră.
Unul din suplimentele alimentare care poate fi oferit copiilor pentru fortificarea sistemului imunitar este vitamina C. Vitamina C este unul din cei mai eficienți antioxidanți naturali, capabil să încetinească procesele de îmbătrânire și degradare celulară.
Creșterea aportului de vitamina C crește numărul de leucocite, de imunoglobuline și interferonul, fortificând astfel sistemul imunitar și luptând împotriva infecțiilor virale. În cazul copiilor, vitamina C este utilă și pentru creșterea și dezvoltarea țesuturilor.
Vitamina D de asemenea este bună pentru protecția împotriva bolilor infecțioase de sezon. Ea ajută la absorbția calciului și a fosforului în organism și este vitală pentru dezvoltarea sistemului osos.
Vitamina D se formează în corp în prezența luminii solare, dar în sezonul rece perioada de timp în care îți poți expune corpul la soare scade și atunci este nevoie să suplimentezi aportul de vitamina D. De exemplu, nou-născuții trebuie să primească zilnic suplimente alimentare cu vitamina D cel puțin până la vârsta de 18 luni.
Nu în ultimul rând, și zincul este foarte important pentru sistemul imunitar datorită efectului său antioxidant. Zincul se găsește din plin în carne, alune, migdale și în grâu integral, dar aportul de zinc poate fi completat și prin suplimente alimentare.
Pe de altă parte, indiferent de suplimentele alimentare administrate, mai importantă decât orice este o alimentație sănătoasă și adaptată vârstei copilului, bazată pe produse naturale, cât mai puțin procesate.