Dată: 22 Noiembrie 2022
Arsurile sunt unele dintre cele mai comune leziuni pe care le poți suferi în interiorul locuinței. Ele sunt des întâlnite atât în rândul adulților, cât și printre copii.
Arsurile se manifestă printr-o deteriorare gravă a pielii, situație în care celulele afectate mor. În funcție de gravitatea lor, arsurile sunt de trei tipuri: de gradul 1, 2 sau 3, primele fiind cele mai puțin grave și ultimele cele mai grave.
Cele mai superficiale arsuri, cele de tipul 1, se pot trata eficient fără efecte secundare asupra sănătății.
În ce constă o arsură superficială?
Arsurile superficială sunt cele care afectează doar primul strat al pielii, cel de la suprafață. Ele se vindecă cel mai ușor și nu au nevoie de o îngrijire medicală specială. Dar cele care se întind pe o suprafață mai mare de piele pot fi uneori dureroase, afectând viața de zi cu zi a persoanei rănite.
Cum faci diferența între o arsură superficială și una gravă?
Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, arsurile superficiale afectează doar epidermul. Acestea sunt arsurile de gradul 1. Cele de gradul 2 trec prin epiderm și ajung și până la următorul strat de piele, dermul. Arsurile de gradul 2 cauzează o durere de intensitate moderată și pot determina chiar și formarea bășicilor la nivelul pielii. Chiar și aceste arsuri pot fi îngrijite acasă, dar este recomandată totuși o consultație de specialitate.
Arsurile de gradul 3, cele mai mai grave dintre toate tipurile de arsuri, trec prin derm și epiderm și ajung până la straturile profunde ale pielii. Poate te-ai aștepta ca ele să fie cele mai dureroase, dar în realitate ele nu dor pentru că o caracteristică a lor este distrugerea terminațiilor nervoase de la nivelul pielii afectate.
Din punct de vedere al aspectului, pielea care prezintă arsuri de gradul 3 are un aspect carbonizat și în cele mai grave cazuri poate lăsa la vedere chiar și mușchii sau oasele de dedesubtul acesteia.
Arsurile de gradul 3 sunt foarte periculoase pe de-o parte din cauza pierderii unei cantități mari de fluide, iar pe de altă parte pentru că prezintă un grad mare de infectare.
Din ce cauze pot apărea arsurile superficiale?
Arsurile superficiale pot avea mai multe cauze. Arsurile termice de exemplu pot fi produse de foc, de lichide fierbinți, de suprafețe fierbinți, de aburi sau de la alte surse de căldură. Copii sub 4 ani se aleg în general cu arsuri prin opărire. Vărsarea unui lichid foarte fierbinte încălzit la aragaz , dar și aburul emanat în momentul fierberii pot determina arsuri de gradul 1 sau chiar de gradul 2.
Pentru a deveni periculoase, temperatura băuturilor și alimentelor nici nu trebuie să ajungă la 100 de grade Celsius, ci orice valoare mai mare de 48 de grade poate deveni periculoasă, mai ales în cazul copiilor care au o piele mai sensibilă decât adulții.
Există de asemenea și arsuri solare determinate de razele ultraviolet ale soarelui, dar și arsuri chimice cauzate de anumite produse de curățare, diluanți, ciment și alte substanțe și materiale.
Cum să tratezi eficient arsurile superficiale acasă?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când suferi o arsură sau pentru a acorda primul ajutor unei persoane care a suferit o arsură este să ții zona afectată sub un jet de apă rece pentru aproximativ 20 de minute. Dacă poți regla temperatura apei, ar fi bine să nu folosești apă foarte rece deoarece aceasta poate irita și mai rău pielea deja afectată.
Apoi, ar fi bine să dezinfectezi zona afectată spălând-o foarte delicat cu apă și săpun și să aplici o compresă rece direct pe rană pentru a calma simptome precum: durerea și umflăturile.
Ai grijă să îndepărtezi orice obiecte din jurul arsurii ca de exemplu brățări sau inele înainte ca ea să înceapă să se umfle și acestea să devină mai dificil de îndepărtat. Odată ce arsura a fost răcorită, poți aplica un unguent cu efect calmant pe care îl poți găsi în gama noastră de produse speciale pentru arsuri și cicatrici.
La final, folosind un pansament steril, poți bandaja arsura, mai ales dacă ea se află într-o zonă mai expusă, dar fără să pui prea multă presiune pe pielea afectată.