Dată: 25 Martie 2025
Stresul nu mai este o problemă exclusiv a adulților, în această lume agitată și în continuă schimbare. Copiii și adolescenții sunt, de asemenea, expuși la numeroși factori care le pot afecta echilibrul emoțional. Provocările sociale, tehnologia și chiar presiunea academică pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale și fizice, mai ales în cazul tinerilor și adolescenților. Întrebarea este cum putem noi, ca părinți, să identificăm semnele stresului și să îi ajutăm să gestioneze aceste perioade dificile?
Manifestarea stresului la adolescenți și copii
Părinții ar trebui să fie atenți la schimbările de comportament, scăderea performanței scolare, dar și evitarea activităților preferate.
Un copil stresat se va enerva mai ușor și poate avea chiar accese inexplicabile de furie, dificultăți în a adormi, se va concentra mai greu, va manifesta oboseală cronică sau lipsa apetitului. Un alt semn că este ceva în neregulă este și faptul acesta se poate retrage din activitățile pe care le făcea cu plăcere.
Cauzele comune ale stresului la copii și adolescenți sunt din cele mai variate, printre care se numără presiunea școlară, chiar presiunea performanțelor academice, conflictele familiale, bullying-ul, impactul utilizării excesive a rețelelor sociale. Un factor important de stres este și faptul că, de cele mai multe ori, părinții proiectează așteptări nerealiste asupra copiilor și adolescenților.
Metode de identificare a stresului la copii și adolescenți
Una dintre cele mai la îndemână metode este comunicarea deschisă, acțiune ce ajută copilul să vorbească deschis despre emoții. De asemenea, un mediu stabil și existența rutinelor creează siguranță în mintea copilului, acest lucru conducând la reducerea nivelului de stress.
Desi acestea pot fi adesea ignorate, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice și a activităților în aer liber sunt metode dovedite de reducere a stresului și anxietății, prin eliberarea tensiunilor acumulate.
În anul 2025, consumul excesiv de social media augmentează anxietatea și stresul, iar existența unui echilibru între online și offline este esențial.
Psih. Mihai Copăceanu și Psih. Irina Costache, în lucrarea “Sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților din România” din anul 2022, abordează acest subiect :
“În ultimul deceniu, la nivel mondial, problemele de sănătate mintală au luat amploare și au devenit mult mai vizibile. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre copii și adolescenți prezintă deficiențe de sănătate mintală, majoritatea tulburărilor debutând în jurul vârstei de 14 ani, multe rămânând nedepistate și netratate. Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților. În același timp, sinuciderea reprezintă a patra cauză principală a mortalității pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani. Totodată, având în vedere conflictele politice internaționale, se estimează că 20% dintre persoanele care locuiesc sau au locuit în zone de conflict prezintă tulburări ale sănătății mintale, copiii fiind cei mai afectați. Afectarea sănătății mintale are impact asupra tuturor aspectelor vieții publice și private a persoanei afectate, cum ar fi participarea educațională, socială, comunitară, în familie și cu prietenii, în mediul de lucru etc. Chiar și înainte de pandemie, „copiii și tinerii duceau povara riscurilor asociate sănătății mintale, jumătate dintre numărul total al tulburărilor mintale fiind dezvoltate înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, iar 75% declanșându-se în prima parte a perioadei adulte”. În România, trăiesc peste 4.068.659 de copii cu vârstele cuprinse între 0-18 ani reprezentând 21% din totalul populației rezidente a țării. Dintre aceștia aproximativ 9% au nevoie de servicii de sănătate mintală anual”.
Concluzie
Stresul este prezent în toate aspectele vieții, așadar este esențial ca părinții să fie atenți la semnele acestuia și să ofere sprijin adecvat, fie cu ajutor comunicării deschise cu copilul, fie prin asigurarea unui mediu de viață echilibrat.