Limbă &
    /
    Limbă
    0
    Limbă &
    /
    Limbă
    •    
    Vezi toate articolele

    Importanța probioticelor pentru organismul uman

    Importanța probioticelor pentru organismul uman

    În ultimul timp probioticele au câștigat foarte multă popularitate în rândul persoanelor care acordă o atenție deosebită sănătății lor. Pretutindeni în farmacii poți există o gamă largă de probiotice și cu toate că oferta extrem de bogată ar trebui să ne încânte, uneori întâmpinăm dificultăți când vine vorba de a alege un produs potrivit.

     

    Și totuși, ce sunt de fapt probioticele și cât de necesare sunt ele organismului uman? Când și în ce condiții ar trebui administrate probioticele?

     

    Ce sunt probioticele?

     

    Pe înțelesul tuturor, probioticele sunt niște microorganisme vii care acționează în mod pozitiv asupra sănătății odată ajunse în organismul uman. Fiind vorba de fapt de anumite bacterii și drojdii, unele persoane asociază administrarea de probiotice cu ceva dăunător și chiar periculos pentru sănătate, dar în realitate lucrurile sunt mult mai simple decât putem să ne imaginăm.

     

    Microorganisme ca cele care se regăsesc în suplimentele alimentare pe bază de probiotice există încă de la început, în mod natural, în corpul uman. Multe din aceste bacterii se regăsesc în intestinul gros și contribuie la facilitarea proceselor digestive, dar și la sinteza anumitor vitamine cum ar cele din grupa B.

     

    Printre beneficiile pe care probioticele le oferă organismului uman se numără:

     

    - protecția corpului împotriva alergiilor;

    - protecția sistemului digestiv;

    - scăderea cantității de grăsime depusă la nivelul ficatului;

    - menținerea sănătății pielii;

    - scăderea presiunii arteriale;

    - tratarea unora din simptomele cauzate de diabet;

    - ameliorarea simptomelor cauzate de unele boli grave la copii;

    - etc.

     

    Cum acționează probioticele la nivelul corpului și când ai nevoie de ele?

     

    Pentru o mai bună înțelegere a modului în care funcționează probioticele vom explica mai întâi ce se întâmplă atunci când corpul este bolnav și urmezi un tratament pe bază de antibiotice.

     

    Antibioticele sunt medicamente foarte puternice, prescrise de medic în cazul infecțiilor cu bacterii. Majoritatea lor au o acțiune sigură și garantată în lupta cu bacteriile care cauzează infecții, dar, din păcate, nu pot face diferența între acestea și bacteriile bune care există deja în organism și care sunt vitale pentru viața umană, omorându-le și pe acelea deopotrivă.

     

    Astfel, atunci când urmăm un tratament cu antibiotice, se dereglează flora intestinală și ca să-i redăm echilibrul trebuie să administrăm tratamente cu probiotice.

     

    Odată ajunse în corp, la nivelul intestinelor mai exact, probioticele acționează astfel:

     

    - formează o barieră împotriva bacteriilor dăunătoare;

    - redau echilibrul florei intestinale;

    - stimulează sistemul imunitar, fortificându-l;

    - îmbunătățesc activitatea sistemului digestiv;

    - produc substanțe care inhibă dezvoltarea microbilor.

     

    Cum să alegi cele mai bune probiotice pentru tine?

     

    Înainte de a te întreba care sunt cele mai bune probiotice de pe piață, hai să-ți explicăm și ce presupune conceptul de prebiotice.

     

    Spre diferență de probiotice care sunt bacterii și drojdii, prebioticele sunt alimentele care ajută probioticele să se dezvolte. Acestea pot fi alimentele bogate în fibre precum: cerealele integrale, bananele sau usturoiul, sau alimente la care probioticele au contribuit pentru producerea acestora ca de exemplu: iaurt sau varză murată.

     

    Ca să ajungă în intestine, probioticele trebuie să treacă mai întâi prin stomac unde sunt asaltate de sucurile gastrice, la fel ca orice alimente, substanțe și microorganisme care ajung acolo și multe dintre ele nu supraviețuiesc călătoriei până în intestine. Chiar și cele închise în capsule alcătuite dintr-un înveliș rezistent la acțiunea sucurilor gastrice, sunt în pericol până ajung în intestine.

     

    De aceea, suplimentele alimentare pe bază de probiotice fabricate de Institut Allergosan au la bază o formulă diferită. Ele conțin pe lângă probiotice și prebiotice și sunt fabricate sub formă de prafuri, care se administrează cu apă. De aceea, atunci când probioticele înghețate prin uscare se hidratează și revin la viață, ele au acces și la hrana lor preferată pe care o consumă imediat și care le întărește pentru a face mai bine față călătoriei prin stomac.

     

    Astfel, probioticele din suplimentele alimentare de la acest producător, nu numai că ajung în număr mare în intestine, dar până acolo au reușit și să se hrănească corespunzător și să se întărească, astfel încât să-și exercite imediat efectele pozitive asupra organismului și să contribuie la îmbogățirea florei intestinale afectată de acțiunea antibioticelor.

    Adaugă comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pănă acum

    Cele mai vândute