Limbă &
    /
    Limbă
    0
    Limbă &
    /
    Limbă
    •    
    Vezi toate articolele

    Cât de sănătos este să luăm suplimente alimentare?

    Cât de sănătos este să luăm suplimente alimentare?

    Dacă iei suplimente alimentare fără sfatul medicului gândindu-te că oricum sunt niște produse naturale, care nu îți pot influența organismul într-un mod negativ, să știi că nu toate aceste siropuri și capsule sunt la fel de inocente precum par la prima vedere, ba mai mult, multe dintre ele conțin substanțe care ar trebui administrate cu precauție sau complet evitate de către unele persoane.

     

    Ce sunt de fapt suplimentele alimentare?

     

    Suplimentele alimentare sunt în general niște amestecuri care conțin vitamine, minerale, extracte din plante și diferite alte substanțe mai mult sau mai puțin comune. Aproape toți producătorii de suplimente alimentare, chiar și cei care recent și-au făcut intrarea pe piață, susțin că produsele lor sunt perfect sigure pentru sănătate, dar la polul opus există o mulțime de studii efectuate pe diferite suplimente alimentare care demonstrează că multe dintre ele nu aduc îmbunătățiri semnificative sau nu au niciun fel de efecte asupra corpului. Iar dacă acestea ar fi singurele probleme pe care le ridică suplimentele alimentare, atunci ai putea consuma în continuare orice fel de suplimente pentru că, cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, este să faci o investiție fără prea mult randament. Dar din păcate, există și suplimente alimentare care pot fi periculoase pentru sănătatea corpului tău și trebuie să înveți să le deosebești de restul înainte de a începe să le consumi.

     

    Diferența dintre suplimente alimentare și medicamente

     

    Nici Agenția Americană a Medicamentului și nici Agenția Europeană a Medicamentului nu solicită producătorilor de suplimente alimentare testarea produselor lor pentru a le dovedi siguranța înainte de punerea lor pe piață, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul medicamentelor eliberate doar cu rețetă medicală. De aceea, există și cazuri în care suplimentele alimentare pot conține ingrediente nelistate sau ingrediente testate pozitiv pentru medicamente.

     

    Astfel, persoanele care apelează la suplimente alimentare fără a cere mai întâi sfatul medicului lor sau fără a se informa corespunzător cu privire la produsele pe care urmează să le administreze, se expun unor riscuri majore pentru sănătatea lor.

     

    Cum să iei suplimente alimentare în deplină siguranță?

     

    #1 Adoptă o dietă echilibrată

     

    Suplimentele alimentare, indiferent de proprietățile lor, nu sunt capabile să înlocuiască o alimentație variată. Cu toate că cele mai multe dintre ele sunt create pentru a ne ajuta să suplimentăm cantitățile de vitamine, minerale și alte substanțe hrănitoare pe care le consumăm, ele nu ne oferă efectele mult așteptate decât dacă ne hrănim sănătos.

     

    #2 Asigură-te că suplimentele tale nu diminuează efectele medicamentelor pe care le administrezi

     

    Unele suplimente alimentare pot avea efecte inverse cu anumite medicamente. De exemplu, s-a demonstrat științific că vitamina K reduce efectele medicamentelor administrate pentru diluarea sângelui sau că sunătoarea poate interfera cu o gamă diversă medicamente antidepresive și cu pilele contraceptive. De asemenea, vitaminele C și E se pare că pot reduce eficacitatea unor medicamente administrate pentru tratarea cancerului. De aceea, dacă urmezi deja un tratament prescris de medic, este bine să te sfătuiești mai întâi cu acesta înainte de a consuma orice fel de suplimente alimentare.

     

    #3 Apelează doar la producători consacrați, de încredere

     

    De exemplu, atunci când vine vorba de boli cauzate de deficitul de enzime și substanțe vitale de la nivelul organismului, o gamă de suplimente alimentare demne de luat în calcul este Regulatpro. Acestea au fost create de companie Dr. Niedermaier Pharma, înființată de chimistul Hans Niedermaier în anul 1939 și au apărut ca rezultat al cercetării continue a puterii de vindecare a naturii. Din gama Regulatpro fac parte suplimente alimentare atât pentru adulți, cât și pentru copii, care întăresc sistemul imunitar, redau energia și vitalitatea și au o acțiune benefică asupra pielii.

     

    #4 Nu apela la suplimente alimentare pentru a trata o afecțiune medicală auto-diagnosticată

     

    Dacă crezi că suferi de o afecțiune medicală, indiferent de gravitatea ei, nu ar trebui niciodată să încerci să te vindeci administrând suplimente alimentare fără să te consulți mai întâi cu un specialist. În primul rând, diagnosticul pe care l-ai stabilit pe cont propriu poate fi unul eronat și în al doilea rând, suplimentele alimentare pe care vrei să le consumi pot să nu fie cel mai bun tratament pentru condiția ta medicală.

    Adaugă comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pănă acum

    Cele mai vândute