Limbă &
    /
    Limbă
    0
    Limbă &
    /
    Limbă
    •    
    Vezi toate articolele

    Cele mai importante vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului tău

    Cele mai importante vitamine și minerale pentru  buna funcționare a organismului tău

    Organismul uman nu poate funcționa într-o condiție optimă dacă nu dispune de toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Bineînțeles, există foarte multe substanțe hrănitoare absolut necesare corpului uman, dar unele sunt mai importante decât altele întrucât influențează buna funcționare a proceselor metabolice și nu numai. Printre cele mai importante Vitamine și minerale pentru corp se numără: calciul, vitamina D, magneziul, vitamina E, acizii grași Omega 3, fierul, vitamina C și vitaminele din grupa B. Toate acestea, odată ajunse în organism, produc următoarele efecte:

     

    Calciul

     

    Calciul este un mineral absolut necesar pentru sistemul osos, dar care are un rol foarte important și în modul de funcționare a celulelor nervoase. De asemenea, calciul ajută la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale, motiv pentru care alimentele bogate în calciu nu ar trebui să lipsească nimănui, indiferent de vârstă. Din fericire, dacă nu ești fan lactate, să știi că îți poți lua necesarul zilnic de calciu și din sardine, somon, broccoli, portocale, caise, nuci sau susan pe care le poți consuma ca atare sau în combinații cu alte alimente.

     

    Vitamina D

     

    Vitamina D se mai numește și vitamina soarelui deoarece ea se asimilează cel mai bine în prezența razelor de soare. La fel ca și calciul, și această vitamină are un rol esențial pentru sănătatea sistemului osos. Mai mult, ea întărește sistemul imunitar și reglează metabolismul, ajutând chiar și la prevenirea cancerului. Soarele este cea mai bună sursă de vitamina D, dar pe lângă soare mai poți apela și la pește sau fructe de mare pentru a suplimenta cantitatea primită de corpul tău.

     

    Magneziul

     

    Magneziul susține sistemul cardiovascular, sistemul muscular și sistemul osos. Fără magneziu suficient nu am putea să ne dezvoltăm masa musculară și am suferi de febră musculară chiar și la cel mai mic efort. Magneziul se regăsește din plin în legumele cu frunze verzi, în semințele de dovleac și în cerealele integrale sau în banane, dar există și nenumărate suplimente alimentare pe bază de magneziu potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii.

     

    Vitamina E

     

    Vitamina E are rolul de a lupta cu radicalii liberi din organism și de a ne proteja sistemul nervos de diferite afecțiuni grave cum ar fi boala Alzheimer. De asemenea, ea are un rol important și pentru piele, motiv pentru care se regăsește într-o gamă variată de produse de îngrijire a pielii. În ceea ce privește alimentele bogate în vitamina E, cele mai mari comori sunt nucile, migdalele, alunele, roșiile, spanacul și uleiul de măsline.

     

    Acizii grași Omega 3

     

    Știai că există și grăsimi bune pentru organism? Un exemplu elocvent de astfel de grăsimi sunt acizii grași Omega 3 de care au nevoie inima, creierul și chiar și sângele în procesul de coagulare. Acești acizi grași nu pot fi produși în mod natural de către organism și din acest motiv trebuie să consumăm alimente precum tonul, macroul, sardinele, nucile, ouăle, avocadoul sau uleiul de măsline pentru a ne lua necesarul de acizi grași Omega 3.

     

    Fierul

     

    Fierul este absolut esențial pentru producerea celulelor roșii care au rolul de a transporta oxigenul în întreg organismul. De fapt, fierul influențează și producția de celule albe, celule responsabile cu imunitatea, motiv pentru care o carență de fier își face simțită prezența imediat, la nivelul întregului organism. O sursă alimentară de fier pe care poți să te bazezi întotdeauna este ficatul, indiferent dacă este vorba de ficat de pui sau de porc, la fel ca și gălbenușul de ou, spanacul, pătrunjelul, merele, piersicile și prunele uscate.

     

    Vitamina C

     

    Vitamina C este o vitamină care luptă și ea împotriva radicalilor liberi pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, vitamina C care contribuie și la încetinirea procesului de oxidare a celulelor, cu alte cuvinte - îmbătrânirea corpului. Surse bogate de vitamina C sunt pătrunjelul, legumele verzi, papaya, citricele și kiwi.

     

    Vitaminele din grupa B

     

    Vitaminele din grupa B sunt în număr de opt și sunt toate esențiale pentru buna funcționare a organismului. Principalul lor rol este de a menține sistemul nervos sănătos, dar au și alte roluri, poate mai puțin importante, dar în orice caz esențiale. Cele mai bune surse de vitamine din grupa B sunt carnea de curcan și cea de vită, ficatul de pui și de porc, conopida, drojdia de bere și cerealele integrale.

    Adaugă comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pănă acum

    Cele mai vândute