Dată: 13 Ianuarie 2023
Răceala, gripa și alte boli asemănătoare îți pot face viața amară nu doar la școală sau la locul de muncă, ci și dacă îți petreci majoritatea timpului acasă. Din fericire însă, există o mulțime de metode la care poți apela pentru a te feri de îmbolnăviri și cu puțină atenție, oricât ai fi de sensibil, și tu poți trece cu bine peste provocările din sezonul gripelor și răcelilor.
Cum te poți proteja eficient de gripă și răceală?
Spală-te pe mâini
Spălarea mâinilor este prima și cea mai bună metodă de apărare împotriva microbilor. Conform studiilor de specialitate, se pare că spălarea regulată a mâinilor reduce riscul de transmitere a bolilor respiratorii cu mai mult de 20%. Acum, când tocmai am trecut peste pandemia de coronavirus, probabil că ți-ai făcut deja un obicei din spălarea mâinilor înainte de masă și la întoarcerea acasă. Dar dacă ai mai neglijat acest lucru în ultimul timp, îți recomandăm să te întorci la vechea rutină pentru că spălatul pe mâini te protejează nu doar de coronavirus, ci și de mulți alți agenți patogeni.
Folosește dezinfectant pentru mâini
Dacă nu ai la îndemână apă și săpun ca să te speli, utilizează un un produs de dezinfectare pe bază de alcool, cu un conținut de alcool de cel puțin 60%. Studiile arată că dezinfectanții cu o concentrație de alcool între 60 și 95% sunt mai eficienți în uciderea germenilor decât cei cu concentrații mai mici sau dezinfectanții fără alcool.
Nu îți mai mușca unghiile
Indiferent cât de priceput ești la spălatul pe mâini sau cât de des folosești dezinfectant, unghiile tale sunt foarte expuse la infecții pentru că e imposibil să duci o viață normală fără să atingi nimic. De aceea, mușcatul unghiilor sau tăierea prea adâncă le crește vulnerabilitatea și le face mai expuse la influența agenților patogeni. Mai mult, dacă obișnuiești să-ți muști unghiile, atunci și riscul de a contracta răceală sau gripă este mult mai ridicat.
Dezinfectează suprafețele înainte de a le atinge
Majoritatea germenilor pot trăi pe suprafețe dure până la câteva ore, iar alții până la câteva zile. Blaturile din bucătărie și baie, mânerele ușilor și echipamentele de gimnastică sunt toate terenuri ideal de reproducere pentru microbi și bacterii. De aceea este important să dezinfectezi suprafețele pe care le atingi frecvent cum ar fi: telefonul, telecomanda sau întrerupătoarele.
Spală-ți hainele și lenjeria de pat des
Hainele, prosoapele și lenjeria de pat, inclusiv fețele de pernă sau jucăriile preferate de pluș - dacă obișnuiești să dormi cu așa ceva lângă tine - se pot face vinovate de răspândirea virusurilor și a altor agenți patogeni. De acea, ar trebui să speli des toate aceste lucruri, să folosești produse de calitate și să separi hainele foarte murdare, folosind pentru ele programe de spălat la temperaturi mai înalte.
Ai grijă de condiția nasului tău
Folosește Soluții nazale speciale sau Remedii eficiente și sigure pentru tratarea mucoasei nazale uscate în sezoanele de răceală și gripă. Altfel, vei fi tentat să-ți atingi în mod frecvent nasul, care, la fel ca și gura sau ochii, reprezintă o poartă deschisă pentru microbi, direct către organismul tău.
Dormi bine și odihnește-te suficient
Cercetările arată că persoanele care dorm mai puțin de șapte ore în fiecare noapte au șanse de trei ori mai mari de a răci decât cei care dorm cel puțin opt ore. Un somn de calitate și un program regulat de odihnă întărește sistemul imunitar și ajută corpul să lupte împotriva răcelilor, gripei și altor infecții.
Întărește-ți sistemul imunitar
Poți spori capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor adăugând în dieta ta vitaminele și nutrienții de care ai nevoie. Unele cercetări sugerează că vitamina C poate ajuta la scurtarea duratei răcelilor sau chiar poate contribui la prevenirea acestora. Cercetările au arătat, de asemenea, că zincul poate scădea durata unei răceli obișnuite, iar vitamina D3 s-a dovedit că susține sistemul imunitar.
Fă-ți vaccinul împotriva gripei
Imunizarea este cea mai bună modalitate de a evita gripa. Virusul gripei suferă mutații în fiecare sezon, așa că trebuie să-ți faci câte un vaccin în fiecare an. Toate persoanele cu vârsta peste 6 luni ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, în special persoanele în vârstă și cei cu sistemul imunitar slăbit.