Limbă &
    /
    Limbă
    0
    Limbă &
    /
    Limbă
    •    
    Vezi toate articolele

    Rolul miraculos pe care vitamina D îl are în organismul uman

    Rolul miraculos pe care vitamina D îl are în organismul uman

    Vitamina D este atât deopotrivă un nutrient, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce în prezența soarelui. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul - două ambele critice pentru dezvoltarea sistemului osos. De asemenea, studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce dezvoltarea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează roluri importante ale acesteia, în afară de cel pe care îl are deja pentru sănătatea oaselor.

     

    Puține alimente conțin în mod natural vitamina D, deși unele dintre ele sunt îmbogățite cu aceasta. Pentru majoritatea oamenilor, cea mai bună modalitate de a obține suficientă vitamina D este să ia un supliment alimentar, deoarece este destul de dificil să-și ia necesarul de această vitamină doar din alimentație, mai ales dacă nu petrec suficient timp la soare.

     

    Suplimentele de vitamina D sunt disponibile în două forme: vitamina D2 („ergocalciferol” sau pre-vitamina D) și vitamina D3 („colecalciferol”). Ambele sunt, de asemenea, forme naturale produse în prezența razelor ultraviolete B ale soarelui, de unde și porecla acestei vitamine - „vitamina soarelui”.

     

    Însă vitamina D2 se găsește și în plante sau ciuperci, iar D3 în carne. Producția de vitamina D în piele este sursa naturală principală de vitamina D, dar mulți oameni se confruntă cu niveluri insuficiente, deoarece trăiesc în locuri în care lumina soarelui este limitată iarna sau pentru că din diferite motive se expun prea puțin la soare, petrecând majoritatea timpului lor de peste zi în interior. De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D în sânge, deoarece pigmentul numită melanină acționează ca un scut de protecție împotriva soarelui, reducând astfel producția de vitamina D, dar și efectele negative ale expunerii la soare, cum ar fi riscul de a dezvolta cancer de piele.

     

    Vitamina D și sănătatea organismului

     

    Rolul vitaminei D în prevenirea bolilor este un subiect des cercetat de oamenii de știință, dar răspunsurile nu sunt concludente. Deși studiile demonstrează o legătură puternică între nivelul de vitamina D și ratele mai scăzute ale anumitor boli la populațiile care trăiesc într-un climat mai însorit sau care au niveluri serice mai ridicate de vitamina D, încă nu există studii concludente cu privire la persoanele care consumă suplimente cu vitamina D pentru a reduce efectele unei boli. Acest lucru se poate datora diferitelor modele de studiu, diferențelor în ratele de absorbție a vitaminei D și dozelor diferite consumate de participanților. Pe de altă parte, un lucru este clar. Vitamina D face parte din Cele mai importante vitamine și minerale pentru buna funcționare a organismului tău și este absolut esențială pentru un organism sănătos întrucât:

     

    • întărește mușchii și oasele;
    • reduce riscul de apariție și dezvoltare a cancerului;
    • reduce riscul de dezvoltare a bolilor de inimă;
    • reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2;
    • crește imunitatea corpului;
    • are un rol important pentru sistemul reproducător;
    • reduce riscul de moarte prematură.

     

    Alimente bogate în vitamina D

     

    Există foarte puține alimente bogate în vitamina D3. În general, cele mai bune surse de Vitamine și minerale sunt carnea, peștele gras și ficatul de pește, iar vitamina D, la fel ca mulți alți nutrienți, se găsește și în acestea. Cantități mai mici pot fi găsite de asemenea și în gălbenușul de ou, brânză și ficatul de vită. Vitamina D2 pe de altă parte, se găsește

    n cantități mai mari doar în anumite tipuri de ciuperci. Pentru a crește cantitatea de vitamina D, unii producători de ciuperci lasă ciupercile în mod intenționat mai mult la soare pentru a le face mai bogate în vitamine. În mod similar se procedează și cu alte alimente care sunt îmbogățite în vitamina D ca de exemplu: somonul, peștele sabie, tonul, sucul de portocale, produsele lactate și laptele de origine vegetală. Dar cu toate acestea, conform studiilor, se pare că totuși nimic nu se compară cu expunerea la soare și fiecare dintre noi ar trebui să petrecem mai mult timp în aer liber pentru sănătatea noastră.

     

    Adaugă comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pănă acum

    Cele mai vândute